گوگل یکی از مهم ترین فاکتورهای ادامه حیاط و بزرگترین پایگاه اطلاعاتی مردم دنیا دربارهی موضوعات مختلف است. زمانی که در گوگل سرچ میکنیم علاوه بر لینک ها و صفحاتی که در نتایج جستجو ظاهر میشوند یک باکس نیز در قسمت سمت راست صفحه وجود دارد که اطلاعات مفیدی را به صورت خلاصه در اختیار ما قرار میدهد. این باکس اطلاعاتی گراف دانش گوگل (Google’s Knowledge Graph) نام دارد که در نتیجه جستجوی کاربران نمایش داده میشود و هدف از آن ارتقای کیفیت نتایج است. در ادامه مطلب به طور کامل به آن میپردازیم. با ما همراه باشید.

گراف دانش گوگل یا knowledge graph چیست؟
گراف دانش گوگل یک پایگاه اطلاعاتی مهم دربارهی موضوعاتی تخصصی، عمومی، افراد مشهور، مکان ها، حقایق و… در قالب یک باکس ارائه میشود. در واقع شما در زمان کوتاهی و با کم ترین تعداد کلیک از طریق گراف دانش اطلاعات اولیه و کاملی دربارهی موضوعات مختلف بدست میآورید. محتواها و اطلاعات موجود در Knowledge Graph بسیار دقیق و صحیح هستند. زیرا از طریق منابع اطلاعاتی عمومی و خصوصی وب در دنیا همچون ویکی پدیا و ویکی داده جمع آوری میشوند.
راه اندازی و ساخت گراف دانش !
همان طور که گفتیم اطلاعات گراف دانش از ویکی پدیا و ویکی داده استخراج میشود و فقط سایت ها منابع مورد استفاده نیستند. اطلاعاتی که در قالب یک باکس نمایش داده میشود به صورت زیر است:
- عنوان و خلاصه کوتاه از کلید واژه جستجو شده
- توضیحات کاملی از موضوع
- تصویر از شخص، مکان یا هرچیزی
- آهنگ های هنرمندان موسیقی
- قسمت های مختلف از یک سریال تلویزیونی
- فهرست بازیکنان تیم های ورزشی
- لینک به منابع معتبر مثل سایت ویکی پدیا، گوگل و شبکه های اجتماعی
- و…
معرفی انواع گراف دانش
گراف های دانش انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.

شرکت و کمپانی ها
امروزه گوگل برای هر شرکت فعال در وب یک گرف دانش درست میکند. هم چنین گراف شرکت های بزرگ شامل اطلاعات زیادی است. این نوع از گراف ها به افراد کمک میکنند تا اطلاعات کلی درباره شرکت، بنیان گذاران و نحوه فعالیت آن داشته باشند. از دیگر مزایای این گراف میتوان به لینک کردن وب سایت و شبکه های اجتماعی اشاره کرد. به طور مثال گراف شرکت آمازون را مشاهده میکنید. همانطور که در تصویر هم پیداست، این پنل های گوگل شامل اطلاعاتی مثل تاریخچه، نام شرکت و… هستند.

افراد معروف
این نوع گراف معمولا یک بیوگرافی خلاصه از افراد معروف و مشهور در جهان است که اطلاعاتی شخصی درباره آن فرد مانند: تاریخ تولد، انواع فعالیت های او و… ارائه میدهد.

کسب و کارهای محلی
برای برندسازی و بازاریابی کسب وکارها، گراف دانش گوگل یک ابزار کاربردی است. مشاغل محلی میتوانند بیشترین سود را از این طریق کسب کنند و اطلاعات کلیدی و مورد نیاز مخاطب مانند: نظرات و انتقادات مشتریان، ساعات کار روزانه، شماره های تماس و مسیریابی از طریق گوگل مپ از جمله مزایای این گراف است.

گراف دانش رسانه
گراف دانش رسانه مربوط به موضوعاتی مثل فیلم، سریال، کتاب، موزیک، موزیک ویدیو و… است. مثلا من با جستجو نام برنامه نود میتوانم گراف دانش آن را مشاهده کنم.

محصولات و خدمات
این نوع گراف، برای معرفی محصولات و خدمات بسیار کاربردی است. هم چنین باعث آشنایی مخاطبان با محصولات و افزایش آگاهی از برند و نرخ کلیک خواهد شد.

غذا و خوراکی ها
در این گراف میتوانید اطلاعات ساده درباره مواد غذایی همچون میزان کالری، خواص و مضرات، ارزش غذایی، دستور پخت و غیره را قرار داده و از طریق آن ترافیک سایت خود را افزایش دهید. درواقع زمانی دارای اهمیت است که تجارت شما مرتبط با غذا باشد و دستور العمل ها را به اشتراک بگذارد. مثلا اگر من کلمه ماکارونی را در گوگل جستجو کنم، این گراف دانش را در نتایج میبینم:
نحوه ایجاد گراف دانش گوگل به چه صورته؟
ثبت برند خود در گوگل مپ
آدرس کسب و کار خود را حتما در گوگل مپ ثبت کنید تا در نتایج جستجو دیده شوید. هم چنین اطلاعات لازم از جمله راه های ارتباطی و تصاویر مربوط به کسب و کار خود را هم در آن قرار دهید.
توسعه و لینک سازی فعالیت های روابط عمومی
شما باید کاری کنید که صحبت در مورد برندتان در فضای اینترنت زیاد باشد. در واقع منشن شدن برند در سایت های مختلف به گوگل نشان میدهد برند شما در واقع یک موضوع قابل توجه در فضای وب به شمار میرود. ولی رسیدن به چنین موقعیتی برای کسب و کارهای کوچک و نوپا بسیار سخت است.
استفاده از اسکیما (organization)
استفاده از اسکیما (داده های ساختاریافته) به قرار گرفتن شما در گراف دانش گوگل کمک میکند. زیرا از این طریق سایت شما را بهتر شناخته، موضوع را تشخیص میدهد و اطلاعات مرتبط با آن را درک میکند.
نکات هنگام ساخت اسیکما:
- وارد کردن لوگو، نام، آدرس سایت و..
- وارد کردن آدرس در صفحه های اجتماعی، صفحات ویکی پدیا و…
- اطمینان از درستی کد اسکیما و جای گذاری در سایت

فعالیت مداوم
فعالیت مداوم و منظم یکی دیگر از روش های شهرت و محبوبیت صفحه شما است که در گوگل نشان داده میشود. با فعالیت مستمر در وب سایت، شبکه های اجتماعی و تولید محتواهای مفید به گوگل نشان میدهید که شما در حال رقابت با رقبا هستید. در واقع گوگل از طریق فعالیت های شما میتواند اعتبار و قدرت برند را تشخیص میدهد و آن را وارد گراف دانش خود میکند.
ثبت برند در Wikidata.org
بخش زیادی از داده های گراف دانش گوگل از ویکی دیتا برداشته میشود. در واقع ویکی دیتا (Wikidata) وب سایتی است که داده های ساختاریافته را برای ویکی پدیا و سایر وب سایت های آن ذخیره میکند.
هم چنین ساخت پروفایل در آن بسیار ساده تر از ویکی پدیا است و باید توجه داشت که تمام قوانین رعایت شوند تا اطلاعات شما پاک نشود. در هرصورت ثبت برند اقدامی مهم برای ساخت گراف دانش گوگل است.
ساخت صفحه ویکی پدیا
شما در این صفحه باید تمام اطلاعات مفید و مهم دربارهی کسب و کار خود را با رعایت تمام قوانین، از طریق منابع معتبر به اشتراک بگذارید. به همین دلیل همان طور که اشاره کردیم از طریق تقویت روابط عمومی و لینک سازی خود میتوانید به افزایش بازدید سایت خود کمک کنید.

چطور گراف دانش را تغییر دهیم؟
از طریق انتخاب گزینهی feedback یا بازخورد که در انتهای گراف قرار دارد میتوانید اطلاعات مورد نظر را از طریق اثبات هویت خود ویرایش کنید. تغییر کردن یا نکردن این اطلاعات به سلیقه گوگل مربوط است. اما اکر تعداد زیاد شود و غیر از شما چندین نفر دیگر هم به گوگل برای ویرایش اطلاعات یک پنل گراف دانش بازخورد دهند، احتمال تغییر بالا میرود.
رابطه سئو و گوگل نالج
سئو باعث میشود سایت شما به رتبهی خوبی دست پیدا کند و جایگاه خوبی در نتایج جست و جو پیدا میکند و هم چنین باعث افزایش ترافیک وب سایتتان میشود.
سخن آخر
در گوگل برای یافتن موضوعات مرتبط بهم، از ساخت گراف دانش استفاده میکند. در واقع این روش باعث میشود که گوگل منظور کاربران را بهتر درک کرده و نتایج مرتبطی را به نمایش بگذارد که این کار حتی اعتبار برندتان را هم از طریق به اشتراک گذاشتن اطلاعات آن، افزایش میدهد و کاربران بیشتری به برند مورد نظر اعتماد میکنند.